“Schuivende panelen”
Dag allemaal en welkom bij mijn jaarverslag van 2023!
2023 was een enerverend jaar. Veel ontwikkelingen die we de afgelopen jaren in gang hebben gezet voor Drenthe, konden we dit jaar verzilveren. Graag geef ik u een kijkje voor en achter de schermen. In dit jaarverslag krijgt u een indruk van het bestuurlijke werk, de bijzondere ontmoetingen, optredens in de media, en nog veel meer.
Samen hebben we hard gewerkt aan de uitdagingen voor Drenthe. We boekten zichtbare resultaten voor de Drenten. Denk aan de eerste bijdragen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn of de aanpak van de flessenhals bij het spoor in Meppel. Zo zorgen we voor een betere bereikbaarheid van Noord-Nederland. Of het rapport ‘Elke regio telt’, met een pleidooi voor meer investeringen in de regio. De Spreidingswet leidt tot een betere verdeling van de asielopgave in het land. En dit allemaal tussen een provinciale en een onverwachte landelijke verkiezing door. We zagen schuivende panelen.
In Drenthe is een nieuw provinciebestuur van start gegaan. Samen met de gedeputeerden en Statenleden zetten we ons in voor een fijne provincie waar we allemaal zo graag leven, als boer, burger, ondernemer en natuurliefhebber. Ook onderhield ik nauw contact met mijn collega-commissarissen van de andere provincies en reisde geregeld naar Den Haag om de belangen van Drenthe voor het voetlicht te brengen. Onze provincie kan namelijk bijdragen aan landelijke opgaven. Mijn functie brengt ook mee dat ik een aantal keren per jaar van gedachten wissel met de Koning, die aankondigde in 2024 op Koningsdag zijn verjaardag in Emmen te vieren.
We hebben Drenthe op de kaart gezet. Nu de Provinciale Staten mij hebben voorgedragen voor een nieuwe termijn, zal ik me blijven inzetten voor onze prachtige provincie. We zijn schatplichtig aan het verleden en willen Drenthe goed doorgeven aan volgende generaties. Jessica Bonnema omschreef dit prachtig in een speciaal voor de nieuwjaarsreceptie van 2023 geschreven gedicht:
Uutgedoofde sterren
geven ons aal nog licht
in blauwe nachten.
Al lang verdwenen
maor nog hier
um het duuster te verzachten.
Schienen generaoties bij
die zuchzölf leren kennen.
Vraogen ons met golden licht
wat veur veurolders wij bennen.
Stel je veur, je worden zölf
ook meer dan een miljoen.
Zul je dan vandaoge,
alles nog ’t zölfde?
Ja, zul je dat zo blieven doen?
Als der zo veul moois is.
Zo veul te verliezen.
Steek dan de vlam an in joen hart
en leer het juuste kiezen.
Luuster in het donkerblauw
wat hart en sterren zeden.
En weet daj ook zölf altied
als sterrenlicht kunnen wezen.
Minister Hugo de Jonge beëdigt Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning
Rondetafelgesprek over de Spreidingswet
Foto: ANP, Robin van Lonkhuijsen
Welke onderwerpen waren in 2023 urgent?
De opvang van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders was in 2023 een zeer belangrijk thema in het land en dus ook in Drenthe. Opnieuw piepte en kraakte het. Als vooruitgeschoven post van de commissarissen van de Koning maak ik deel uit van de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT). Hierin werken het Rijk, de provincies en de gemeenten samen op het gebied van opvang van vluchtelingen, waaronder veel mensen uit Oekraine.
De Spreidingswet biedt een oplossing voor de opvangcrisis in het land. De wet zorgt voor een betere verdeling van asielzoekers over Nederland en vermindert de druk op aanmeldcentrum Ter Apel. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in oktober in met de wet. De Eerste Kamer stemde begin 2024 in met de wet. Achter de schermen en in de (landelijke) pers heb ik, mede namens mijn elf collega’s, de afgelopen jaren gepleit voor een gestructureerde opvang en dus ook voor het aannemen van de Spreidingswet.
In Drenthe maken we aan de Provinciale Regietafel afspraken over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers In onze provincie is veel bereidheid om mensen op te vangen. We hebben het naar omstandigheden goed gedaan. Ik wil bestuurders, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, en vooral de vele vrijwilligers hier hartelijk voor bedanken!
De bollenteelt zorgt in Drenthe en met name in de gemeente Westerveld voor discussie. Bewoners maken zich zorgen over de gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen voor hun gezondheid en omgeving. De telers zetten in op de verbetering van de gewasbeschermingsmiddelen, maar moeten ook hun bedrijf draaiende houden.
Daarom heb ik als onafhankelijk voorzitter vele gesprekken met telers, bewoners, natuurorganisaties, belangenverenigingen en overheden gevoerd. Doel was om de verhoudingen te verbeteren en een uitwisseling van informatie op gang te brengen, zodat er een omgeving is waar je prettig kunt blijven wonen en werken.
Deze gesprekken hebben geleid tot een aantal voorstellen aan de overheden. Het gaat om het delen van kennis en inzichten over gewasbeschermingsmiddelen tussen alle partijen, het helpen van inwoners bij vragen over gewasbescherming en bollenteelt en het stimuleren van telers om tot duurzame teeltstrategieën over te gaan.
Dit is afgerond in een bijeenkomst met alle gesprekspartners in januari 2023 waarin voorstellen voorzien zijn van een advies aan de overheden. Een van de adviezen is om tot een kennisuitwisseling te komen tussen belangengroepen en vertegenwoordigers van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het college van Gedeputeerde Staten heeft aangegeven om deze bijeenkomst, in overleg met het ministerie van LNV, begin 2024 te gaan organiseren.
Op 27 maart 2023 verscheen het rapport ‘Elke regio telt!: een nieuwe aanpak van verschillen tussen regio’s’. Het advies is opgesteld door de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor het openbaar bestuur en de Raad Volksgezondheid & Samenleving. Volgens de adviesraden zijn de regionale verschillen in brede welvaart in Nederland groot en nemen ze toe. Daarom moet overal in Nederland worden geïnvesteerd in regionale ontwikkeling op de lange termijn. Het kabinet moet bij beleidskeuzes niet alleen nadruk leggen op het economisch rendement, maar ook op de gevolgen voor de samenleving en de leefomgeving in álle regio’s van Nederland.
Het kabinet heeft acties benoemd om dit aan te pakken, en wil samen met bewoners mede-overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties de adviezen uitwerken. Het gaat bijvoorbeeld om de spreiding van de Rijkswerkgelegenheid, de uitvoerbaarheid van beleid voor regio’s en de investeringen in infrastructuur.
Tijdens een Ronde Tafelgesprek in de Tweede Kamer op 20 juni heb ik bepleit om daadwerkelijk werk te maken van de aanbevelingen, zodat zorg, onderwijs, wonen, cultuur, infrastructuur en werkgelegenheid in alle delen van Nederland een impuls krijgen.
Op 15 maart vonden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats. De verkiezingen leidden tot een groot aantal nieuwe Statenleden. De hoge opkomstpercentages toonden dat de betrokkenheid van kiezers groot is. Binnen vier maanden kwam er een coalitieakkoord met de titel ‘Samen bouwen we Drenthe!’ Op 12 juli ging een nieuw college van Gedeputeerde Staten van start, met een nieuwe partij in de collegekamer: de BBB. We verwelkomden namens hen gedeputeerden Jisse Otter en Egbert van Dijk. Tevens traden Willemien Meeuwissen (VVD) en Yvonne Turenhout (PvdA) toe tot het college. Namens het CDA bleef Henk Jumelet gedeputeerde. We namen afscheid van collegeleden Nelleke Vedelaar, Henk Brink, Hans Kuipers en Tjisse Stelpstra.
Het nieuwe provinciebestuur presenteerde eind december de uitwerking van het coalitieakkoord. Daarmee wordt duidelijk wat het college in 2024 en de jaren erna wil doen voor Drenthe.
De uitwerking van de ambities doet het college niet alleen. De Staten worden hierbij nauw betrokken. Bijvoorbeeld door middel van startnotities en de evaluatie van het coalitieakkoord na twee jaar. Ook organisaties en inwoners worden op onderdelen betrokken. Hiermee zet het college stappen om een nieuwe bestuurscultuur te realiseren. De voorbereiding van een Burgerberaad is gestart, met als onderwerp ‘wonen’.
Wat speelt er nog meer in Drenthe? Er zijn enkele thema’s in Drenthe die al langer onze inzet en aandacht vragen. Omdat ze maatschappelijke impact hebben en de economie en werkgelegenheid aangaan. Als commissaris help ik mee deze kwesties op adequate wijze aan te pakken.
Treinstation Meppel
Foto: ANP, Persbureau Meter
Op 6 februari maakten we samen met lokale bestuurders en staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie bekend dat er een toekomst is voor de kazernes in Havelte en Assen. Dankzij een flinke lobby, met de lokale overheden en het maatschappelijk middenveld, hebben we afspraken kunnen maken over de vernieuwing van de kazernes. Daarnaast is in Assen in december een Rijkshub geopend, waardoor rijksambtenaren uit het Noorden dichterbij huis kunnen werken. Hopelijk is dit het begin van de komst van meer rijksbanen en een nieuw spreidingsbeleid.
Naast werkgelegenheid hebben we ons sterk gemaakt voor een betere bereikbaarheid. De eerste investeringen in de Lelylijn en de Nedersaksenlijn zijn een hoopgevend teken. Daarnaast is de aanpak van het knelpunt op het spoor bij Meppel hoog op de politieke agenda gezet.
De aanpak van ondermijning heeft onze prioriteit. In Drenthe raakt de onderwereld meer verweven met de bovenwereld. Criminelen schuwen het niet om bonafide partijen te beïnvloeden, te onderdrukken of zelfs geweld tegen hen te gebruiken. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit ondermijnt onze samenleving en onze rechtsstaat. Dat moeten we ten alle tijden voorkomen. De Provinciale Staten hebben meer middelen om ondermijning aan te pakken beschikbaar gesteld. Ook zijn de voorbereidingen gestart voor de ‘Drentse aanpak’ die we begin 2024 presenteren. Samen met gemeenten en waterschappen gaan we voorkomen dat onze provincie een verdienmodel kan worden voor criminaliteit.
In 2023 legde ik werkbezoeken af, mocht ik prijzen uitreiken, herdenkingen bijwonen en mensen bezoeken. Op deze pagina ziet u een greep uit deze samenkomsten.
Prinsjesdag.
Wat doet de commissaris nog meer? Als commissaris van de Koning vervul ik ambtshalve een aantal taken die zich deels afspelen op het provinciehuis in Assen, en deels daarbuiten.
Om te beginnen ben ik voorzitter van Provinciale Staten (PS) en van Gedeputeerde Staten (GS). Dat betekent dat ik toezicht houd op het maken van beleid en het nemen van besluiten op het provinciehuis. Gebeurt dat allemaal volgens de democratische regels en ook in goede harmonie? De PS wordt gevormd door 43 Statenleden, verdeeld over 15 fracties. Het college van GS bestaat uit vijf gedeputeerden en de commissaris van de Koning en is het ‘dagelijks bestuur’ van Drenthe. Vijf gedeputeerden, die het provinciale beleid bestuurlijk vormgeven.
Onze provinciesecretaris Wim Brenkman is de spil tussen Gedeputeerde Staten en de ambtelijke organisatie van het provinciehuis. Om de belangrijke maatschappelijke thema’s van nu succesvol aan te pakken, moeten wij als provincie veranderen. Daarom hebben we de organisatie van de provincie verbeterd. We werken nu vanuit ‘domeinen’. Dit doen we samen met bewoners, gemeenten, waterschappen en het Rijk.
De commissarissen van de Koning komen regelmatig bij elkaar in de Kring van commissarissen. De belangrijkste thema’s tijdens deze bijeenkomsten zijn de vluchtelingenproblematiek, de samenwerking binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de burgemeestersbenoemingen. Het is nuttig en prettig om met ambtsgenoten van gedachten te wisselen over de wijze waarop zij in hun provincies aan de slag zijn.
Asielopvang was in 2023 opnieuw een zéér urgent thema. Als commissaris maak ik deel uit van zowel de Provinciale als de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie (LRT). Aan de LRT vertegenwoordig ik de collega-commissarissen van de Koning. Aan deze tafel schuiven de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, de ministers van Binnenlandse Zaken en die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aan. Ik heb mede namens mijn collega CdK’s voortdurend gepleit voor de invoering van een Spreidingswet, zodat álle gemeenten in ons land mensen opvangen.
De lijnen tussen de burgemeesters in Drenthe en de commissaris van de Koning zijn kort. Ik ben regelmatig gast bij de vergaderingen van de Drentse burgemeesterskring. Op de agenda staan actuele thema’s, waarvoor soms gastsprekers worden uitgenodigd.
Als commissaris ben ik verantwoordelijk voor de benoemingsprocedures van burgemeesters. Het gaat hierbij om de benoeming en herbenoeming van burgemeesters of het aanstellen van waarnemers. In 2023 waren er meerdere (her)benoemingen.
Regelmatig richten burgers of instanties zich tot mij met een verzoek om hulp of bemiddeling. Vaak gaat het om een conflict met een overheidsinstantie. Hoewel ik in veel gevallen zelf geen bevoegdheden heb om de kwestie op te lossen, probeer ik samen met mijn naaste medewerkers de verzoeken, met toepassing van hoor en wederhoor, zo goed mogelijk te behandelen en oplossingen aan te dragen.
De zorg is een belangrijk thema in onze provincie. Er zijn relatief veel oudere inwoners, een kwart van de inwoners is 65-plusser. Bovendien worden onze oudere inwoners steeds ouder. Dit fenomeen noemen we ‘dubbele vergrijzing’. Omdat we te maken hebben met grote afstanden tussen dorpen en steden, is de zorg niet overal meteen voorhanden. Daarom is het belangrijk dat de beschikbare zorg goed is georganiseerd.
Ik ben blij met de gezondheidstafel, die ik voor mag zitten. Dit is een echt Drents initiatief. We zoeken én vinden praktische oplossingen voor alledaagse zaken. Preventie is een belangrijk thema. In Drenthe komen armoede, laaggeletterdheid en schulden vaker voor en daarmee ook roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Het Regionaal preventieakkoord bestrijdt deze gewoonten gericht, met inzet van de juiste partijen. In dit filmpje zie je meer over de Drentse Gezondheidstafel (‘zorgtafel’).
Als commissaris breng ik waar het kan de Drentse belangen voor het voetlicht. Drenthe kan bijdragen aan landelijke opgaven. Hiervoor ga ik vaak in gesprek met inwoners van onze provincie, collega’s bij de Drentse gemeenten, bij andere provincies en bedrijven en onderwijsinstellingen. Ook bezoek van bewindslieden en Kamerleden uit Den Haag aan onze provincie is belangrijk. Zo verwelkomden we afgelopen jaar onder meer de ministers Helder (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en staatssecretarissen Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering), Van Rij (Financiën), Van der Burg (Justitie en Veiligheid), Vijlbrief (Mijnbouw) en Van der Maat (Defensie). Koning Willem-Alexander bezocht ons provinciehuis, waar hij sprak met de Provinciale Staten. Vanuit ministeries kwamen verscheidende directeuren-generaal naar Drenthe.
Deze gelegenheden benut ik altijd om te wijzen op wat wij in Drenthe belangrijk vinden en waar wij de medewerking van het Rijk bij nodig hebben, zoals de verbetering en aanleg van spoorverbindingen, nieuwe Rijksbanen of steun bij het moderniseren, transformeren en bouwen van (betaalbare) woningen in onze provincie. Voor deze doelen reis ik vaak naar Den Haag en Brussel, om daar de juiste mensen te spreken en te informeren.
In mei organiseerden we samen met SNN en andere noordelijke partners ‘Noord in Nieuwspoort’. Dit is hét evenement waar Noord-Nederland zich presenteert aan Den Haag. Er was een panelgesprek over het belang van internationale samenwerking, aan de hand van mobiliteit en waterstof. Tijdens het netwerkgedeelte konden de gasten noordelijke showcases bekijken. Het evenement werd goedbezocht door Kamerleden.
De Tweede Kamerverkiezingen van 2023 hebben geleid tot drie nieuwe volksvertegenwoordigers uit Drenthe. Uiteraard hebben we hen verwelkomd en onderhouden we intensief contact.
Op de derde dinsdag in september woonde ik in Den Haag de troonrede bij. Hierin kondigt de Koning de kabinetsplannen voor het komende jaar aan. De minister van Financiën maakt de Rijksbegroting bekend. Op deze dag was ik ook bij het Prinsjesdagontbijt, de Prinsjesdagviering en na de Troonrede bij het Prinsjesdagconcert. Deze dag leent zich uitstekend voor het onderhouden van de contacten in het Haagse en daarbuiten. Er was een flinke delegatie aanwezig, bestaande uit commissarissen, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders uit de drie noordelijke provincies.
Ook buiten Nederland steken wij ons licht op en brengen we waar mogelijk onze belangen voor het voetlicht. Een voorbeeld is het EU-introductieprogramma van het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) in Brussel. Hier staat in wat onze boodschap is op een aantal terreinen. We spreken daar veel mensen, zoals hoge ambtenaren van Europese ministeries, Europarlementariërs, samenwerkingspartners en soms Eurocommissarissen. In deze gesprekken vertellen we wat we nodig hebben vanuit Europa, maar ook wat we te bieden hebben in de ondersteuning van EU-beleid.
Uit hoofde van mijn functie als commissaris heb ik een aantal nevenfuncties.
Ik draag de cultuur en de natuur in onze provincie een warm hart toe. Ik bezoek graag exposities, houd van theater, zang en dans en ik vind niets fijner dan door de Drentse natuur te fietsen. Wat een geluk is het daarom dat ik uit hoofde van mijn functie voorzitter ben van het Cultuurfonds Drenthe (tot 7 november 2023 het Prins Bernhard Cultuurfonds).
De Drentse Anjer Prijs werd uitgereikt aan Stichting ZODfilm en de Groene Anjer Prijs werd uitgereikt aan Stichting Zeijerwiek.
Foto: Marcel J. de Jong
Het fonds zet met prijzen de culturele organisatoren en de mensen die zich inzetten voor de natuur in Drenthe actief extra in het zonnetje. Veel stichtingen, verenigingen en particulieren zetten zich immers ieder jaar – vaak vrijwillig – in voor de cultuur en de natuur in Drenthe. Daarbij is samenwerking van groot belang. Zo ontstaan bijzondere projecten die van betekenis zijn voor de de inwoners van Drenthe.
In 2023 is in totaal aan 159 projecten een totaalbedrag van 563.823,50 euro aan natuur- en cultuurprojecten toegekend. In 2023 heb ik voor de derde keer De Groene Anjer Prijs en voor de zesde keer de Drentse Anjer Prijs van het Cultuurfonds Drenthe mogen uitreiken.
De Drentse Anjer Prijs 2023 ging naar Stichting ZODfilm, bekend van de film Grenzeloos Verraad. ZOD is volgens de jury in staat gebleken een film te realiseren die de wereld over ging en de filmcultuur in Drenthe aanjaagt.
De Groene Anjerprijs is in het leven geroepen voor organisaties die in Drenthe actief zijn op het gebied van natuur, landschap en biodiversiteit. De jury kende de Groene Anjer toe aan de Stichting Zeijerwiek en omgeving, vanwege hun lange staat van dienst en het feit dat ze een inspiratiebron zijn voor talloze andere natuurwerkgroepen in Drenthe.
In 2023 ontvingen 115 Drentse inwoners een Koninklijke onderscheiding. De commissaris heeft hierin een formele adviserende rol wanneer verzoeken door burgemeesters worden ingediend. Het initiatief hiervoor komt uit de Drentse samenleving. Van de 115 onderscheidingen werden er 81 uitgereikt tijdens de jaarlijkse lintjesregen.
Voetbalvereniging Gasselternijveen bestaat honderd jaar
en ontvangt de Koninklijke Erepenning.
In 2023 werden 94 inwoners lid in de Orde van Oranje-Nassau, 19 inwoners Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 1 inwoner Officier in de Orde van Oranje-Nassau en 1 inwoner werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
De Koninklijke Erepenning symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger. Deze penning is uitgereikt aan:
Het Predicaat Hofleverancier is bestemd voor kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio. Zo’n bedrijf moet een onberispelijke reputatie hebben en minimaal honderd jaar bestaan. Schutrups Schoenen BV in Exloo viel dit jaar deze eer te beurt.
Naast deze officiële predicaten en erepenningen zijn er in onze provincie ieder jaar mensen die een platina huwelijk vieren (een huwelijk van 70 jaar) en mensen die de leeftijd van 100 jaar of ouder mogen bereiken. Ik stuur deze gelukkigen een gelukwens.
Maandelijks deel ik mijn persoonlijke en professionele belevenissen in een column in Drenthe Dichtbij, de informatiepagina van de provincie Drenthe in de huis-aan-huisbladen. Het is mooi om te merken – aan de reacties die ik hierop krijg – dat de goeie ouwe papieren krant ook in dit digitale tijdperk nog steeds van waarde is. Maar natuurlijk laat ik ook online van me horen, via mijn X-account @CdkDrenthe en geregeld sta ik de regionale en landelijke pers te woord.
Klaar voor de start!
Het nieuwe jaar is alweer een flink eind op streek en ik hoop dat 2023 voor u goed begonnen is. Ik ben blij dat wij op het provinciehuis het nieuwe jaar weer als vanouds hebben kunnen inluiden, met de traditionele nieuwjaarsreceptie. De laatste keer was drie jaar geleden, vóórdat corona roet in het eten gooide. Mijn collega’s uit het college van Gedeputeerde Staten en ik stonden bij de ingang om alle gasten persoonlijk te begroeten. Maar de opkomst was zó groot, dat er een rij tot ver buiten de entree ontstond, en we die persoonlijke begroeting moesten inkorten. Dat geeft aan dat velen het fijn vinden om elkaar weer écht te kunnen ontmoeten! Tijdens de receptie hield ik traditiegetrouw mijn nieuwjaarsspeech, waarin ik terugblikte op 2022 en vooruit keek naar het nieuwe jaar. Eén van de komende hoogtepunten, is het Europees Kampioenschap wielrennen op de weg, dat van 20 tot en met 24 september in onze mooie provincie plaatsvindt.
Op 17 januari jl. is in De Nieuwe Kolk in Assen, in aanwezigheid van dik 400 enthousiaste wielerliefhebbers, op feestelijke wijze ‘de route naar het EK’ gestart. Wielercoryfeeën als Roxane Knetemann, Gert Jakobs, Erik Dekker en commentator Gio Lippens waren erbij om vooruit te blikken op dit EK. Vervolgens werden de routes en de doorkomstplaatsen gepresenteerd. Het mooie is dat het EK alle twaalf Drentse gemeenten aandoet, met de VAM-berg als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat het evenement een sportieve spin-off krijgt op lokaal niveau. Daarmee bedoel ik dat het wordt aangegrepen om lokaal, in gemeente, dorp en stad, zo veel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Degenen die daarbij helpen zijn de buurtsportcoaches, die het sporten in de wijken stimuleren en organiseren. Zij waren dan ook prominent aanwezig op deze feestelijke avond. Dat gold ook voor veel vrijwilligers en gemeentebestuurders.
Tot besluit van de avond in de Nieuwe Kolk gaven Enrico Della Casa van de Europese Wielerunie, wedstrijdorganisator Thijs Rondhuis, onze gedeputeerde Henk Brink en ik het officiële startschot van de Drentse route naar het EK. Ik hoop, dat als we het enthousiasme van die avond bij alle vrijwilligers en organisatoren kunnen vasthouden en overbrengen op onze inwoners, het EK naast een fantastisch wielerevenement vooral ook een geweldig volksfeest zal worden.
Een andere grote gebeurtenis die er 2023 aan zit te komen, is de verkiezing voor de Provinciale Staten op 15 maart. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst hebben we alle aanwezige lijsttrekkers van de partijen die meedoen even naar voren gehaald en ze samen op de foto gezet. Zij verdienen die aandacht, want ze doen ontzettend belangrijk werk. Ik heb het al vaak geroepen vanaf deze plek, maar ik stop er niet mee het te zeggen: de provinciale politiek is hartstikke belangrijk voor iedereen in Drenthe. De komende tijd gaan wij deze verkiezingen onder uw aandacht brengen. Eén van de dingen die we doen is het organiseren van een Open Huis. Op zaterdag 11 maart aanstaande openen wij de deuren van het provinciehuis voor iedereen. Niet alleen om een kijkje in de keuken te bieden, maar ook om kennis te maken en uw verhalen te horen. Ik hoop u op die dag te mogen verwelkomen.
Graag tot 11 maart!
Jetta Klijnsma,
commissaris van de Koning
In 2024 gaan we samen verder bouwen aan Drenthe. Het coalitieakkoord van het college van Gedeputeerde Staten zal verder uitgewerkt worden, op onder meer het gebied van landbouw, wonen, natuur en bereikbaarheid.
Met Koningsdag in Emmen zetten we op 27 april letterlijk een kroon op Drenthe. Het gaat een prachtige feestdag worden voor de hele provincie, als de Koninklijke familie voor het eerst in ruim twintig jaar hier weer Koningsdag viert.
Politiek belooft het opnieuw een interessant jaar te worden. Na de verkiezingen van november 2023 wordt er gesproken over de vorming van een nieuw kabinet. In juni vinden de Europese verkiezingen plaats. De noordelijke provincies hebben hiervoor al een inzet gepresenteerd. Ook hier zullen we het belang van Drenthe en de regio voor het voetlicht brengen. Ik hoop dat veel mensen gaan stemmen.
Tenslotte blijft het van belang om elkaar te blijven ontmoeten en in gesprek te blijven. Alleen dan krijg je begrip voor elkaars standpunt. Daarom trek ik dit jaar ook heel Drenthe door, met onder meer een nieuwe reeks werk- en ambtsbezoeken. U kunt mij ook uitnodigen en tippen voor interessante initiatieven via Tip de commissaris.
Ik hoop dat we elkaar in 2024 (wederom) zullen ontmoeten!