“Drenthe nóg beter op de kaart”
Aan gebeurtenissen geen gebrek in het jaar 2024. Op vele manieren en plekken hebben we laten zien wat Drenthe te bieden heeft en hoe sterk we hier zijn als we samenwerken. Als Commissaris van de Koning zie ik het als mijn belangrijkste taak om mensen en partijen met elkaar te verbinden. Dit jaar heb ik met veel inwoners, bestuurders, ondernemers en organisaties gesproken. Telkens viel me weer op hoe groot de betrokkenheid en de bereidheid is om samen onze provincie verder te brengen.
Een absoluut hoogtepunt was natuurlijk Koningsdag in Emmen. Wat een feest om onze Koning en zijn familie op zijn verjaardag in Drenthe te mogen ontvangen! De warmte, de creativiteit en het zelfbewustzijn waarmee we ons hebben gepresenteerd, waren ongekend. Het liet zien waar Drenthe voor staat: gastvrijheid, saamhorigheid en innovatie, met respect voor onze tradities. Ik kijk met veel plezier terug op deze bijzondere dag, waarop Emmen en onze provincie echt in de schijnwerpers stonden.
Maar 2024 bracht meer dan feest alleen. Rondom de komst van een nieuw kabinet en de Europese verkiezingen hebben we te maken gehad met grote vraagstukken. Denk aan de invoering van de Spreidingswet, Elke Regio Telt, het stikstofdossier en het Deltaplan voor het Noorden. Dit zijn kwesties met uiteenlopende belangen. Juist dan is het belangrijk om elkaar op te zoeken, goed te luisteren en samen oplossingen te vinden. Daar heb ik me vol voor ingezet, als ‘plakselpot’ tussen overheden, inwoners, ondernemers en instellingen.
Daarnaast heb ik me sterk gemaakt om Drenthe nóg beter op de kaart te zetten, zowel binnen als buiten de provincie. Bij het Rijk, in de regio en in Europa heb ik voortdurend onderstreept hoe Drenthe kan bijdragen aan (inter)nationale opgaven. We mogen best blij zijn met wat we hier doen, en dat mogen we laten horen en zien.
In dit verslag blikken we terug op de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Aan het werkzame jaar kwam voor mij een vroeger einde dan gepland. Vanwege een heupbreuk en revalidatie moest ik begin november een aantal taken overdragen aan collega’s. Heel hartelijk dank aan iedereen die me heeft ondersteund en vervangen. Én aan de deskundige zorgverleners van Revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren. Daardoor kon ik in het nieuwe jaar direct weer van start.
Koningsdag in Emmen, een groot volksfeest dat de geschiedenisboeken ingaat
Ondertekening van de Drentse Aanpak Ondermijning door de Drentse gemeenten, waterschappen en de provincie
De aanpak van ondermijning heeft prioriteit. Criminelen schuwen het niet om bonafide partijen te beïnvloeden, te onderdrukken of zelfs geweld tegen hen te gebruiken. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit ondermijnt onze samenleving en onze rechtsstaat en dat moeten we ten alle tijden voorkomen.
Bestuurders van de Drentse gemeenten, de waterschappen en de provincie hebben begin 2024 hun handtekening gezet onder de Drentse Aanpak Ondermijning. Ze werken op het gebied van ondermijning nauw samen en zijn aan de slag met 28 ambities op het gebied van bewustwording, informatiepositie, regelgeving, weerbaarheid en communicatie.
De provincie ondersteunt deze aanpak met capaciteit, kennis en (financiële) middelen.
In 2024 is de Spreidingswet in werking getreden én uitgevoerd. Het uitgangspunt van deze wet is dat asielzoekers beter over de gemeenten in Nederland worden verdeeld. Zo ontstaat een robuuster stelsel voor opvang. Ik heb me voortdurend sterk gemaakt voor de wet. In de lokale en landelijke media, maar ook achter de schermen. Namens alle commissarissen van de Koning zit ik aan de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie. Hier werken het Rijk, de provincies en de gemeenten samen op het gebied van asiel en de huisvesting van statushouders. Ik zit de Provinciale Regietafel voor. Daar vindt het overleg met de Drentse gemeenten plaats over de vluchtelingenopvang.
Tijdens de behandeling van de Spreidingswet in de Eerste Kamer was ik op de tribune aanwezig om onze boodschap kracht bij te zetten. Met de mede-overheden boden we een petitie aan, omdat deze wet het opvangprobleem kan helpen oplossen. Onze jarenlange inzet werd beloond: de Eerste Kamer nam de wet aan.
Met de commissarissen zijn we om tafel gegaan met alle gemeenten en het COA om de verdeling te bespreken. Dit doen provincies al langer, maar doordat de Spreidingswet nu is aangenomen weten alle gemeenten waar ze aan toe zijn. Ook is er ruimte voor maatwerk.
Mensen die huis en haard hebben verlaten en hier nu zijn, moeten een plek hebben. Daarbij kan het niet zo zijn dat slechts enkele gemeenten hiervoor verantwoordelijkheid nemen, we moeten dit beter over het land verdelen. En dan moet je samenwerken met elkaar. Als alle gemeenten meedoen, is het namelijk echt veel eenvoudiger.
Op vrijdag 1 november konden we met alle provincies bekendmaken dat we bij de minister een flink aantal opvangplekken hebben aangeboden.
De provincie Drenthe voldoet ruimschoots aan de opgave voor de Spreidingswet. Volgens de Spreidingswet moeten de Drentse gemeenten uiterlijk 1 juli 2025 opvang bieden aan totaal 2.691 mensen. Drenthe voldoet nu al aan deze opgave. Met de plannen die de gemeenten tot nu toe gemaakt hebben komt de teller in zowel 2025 als 2026 op ruim vierduizend opvangplekken.
Samen met de twaalf gemeenten hebben we een Drentse puzzel gelegd. We hebben gekeken wie welke groep waar het beste kan opvangen. Ik heb veel flexibiliteit aangetroffen en hulp over en weer. Alle deelnemers begrijpen dat mensen, die moeten vluchten voor oorlog en geweld, een veilige plek zoeken. De Drentse gemeenten nemen dan ook hun verantwoordelijkheid.
De Spreidingswet werkt. In het hele land zien we dat gemeenten meer duurzame opvang realiseren. Bijna de helft van de provincies voldoet al aan de opgave, terwijl in de andere helft hard wordt gewerkt om in de komende jaren de volledige opgave te realiseren.
Koning Willem-Alexander vierde in 2024 zijn 57e verjaardag. Het kan niemand ontgaan zijn dat hij dit, samen met zijn familie, in onze provincie deed. Op zaterdag 27 april vond Koningsdag na ruim twintig jaar plaats in Drenthe. In 2002 waren Hoogeveen en Meppel het decor van Koninginnedag. En in 1982 bezocht Koningin Beatrix onder meer Zuidlaren.
De Koninklijke familie is natuurlijk regelmatig in Drenthe te gast tijdens streek- of werkbezoeken. Samen met inwoners, maatschappelijke organisaties, gemeentebestuurders en onze kamerheer mag ik dan de ontvangst verzorgen. Maar dat is op kleinere schaal dan tijdens onze nationale feestdag.
Op 27 april keek iedereen naar Emmen. De deuren stonden open voor de Koninklijke familie en voor het hele land. Het centrum van Emmen is sinds het begin van deze eeuw ingrijpend vernieuwd. Daarmee vormde het een prachtig decor om de rest van Nederland kennis te laten maken met Zuidoost-Drenthe. Naast tienduizenden bezoekers betekende Koningsdag ook miljoenen kijkers. Koningsdag is een van de grootste evenementen van het land. Dit was voor de hele regio dé kans om te laten zien dat het hier goed toeven is en dat er mooie mensen wonen!
Sinds de bekendmaking in juli 2023 is er hard gewerkt aan de voorbereidingen. Het resultaat mocht er zijn: een onvergetelijke dag. Na een prachtig Koningsdagconcert op 23 april ging op Koningsdag de oranje loper uit. met een spetterend programma vol dans, muziek, sport en cultuur op negen pleinen. Met zowel nationale als internationale media. Hulde aan allen die hebben meegeholpen, want het geheel had een fantastische uitstraling!
Voor Willem-Alexander was het de eerste keer dat hij in Drenthe verjaarde. De volgende Koningsdag hier zal enige tijd op zich laten wachten. Ik weet zeker dat 27 april 2024 een mooie plek krijgt in de toekomstige geschiedenisboeken van Drenthe!
Een ambtsbezoek van de commissaris van de Koning is een speciale aangelegenheid. De commissaris bezoekt natuurlijk vaak gemeenten, maar een ambtsbezoek volgt vanuit haar rol als rijksorgaan. Met het bezoek krijgt de commissaris een beeld van het lokale bestuur en de lokale gemeenschap.
Het ambtsbezoek leg ik bij voorkeur op de fiets af, zoals hier in Hoogeveen met burgemeester Martijn Breukelman
In 2024 heb ik 9 ambtsbezoeken afgelegd. Deze bezoeken verlopen volgens een voor mij vast patroon en met veel ruimte voor inbreng van de gemeente. Na een ontvangst door de burgemeester gaan we – als het weer het toelaat – op de fiets door de gemeente om mensen, verenigingen en initiatieven te ontmoeten. Zo krijgen we een goed beeld van de gemeente. Het bezoek wordt afgesloten met een ontmoeting met achtereenvolgens het college van B en W en de fractievoorzitters in de gemeenteraad. Zo krijg ik ook een goed beeld van de politiek bestuurlijke situatie in een gemeente.
Het bezoek startte bij de Thorbecke Academie. Hier spraken we met studenten van veiligheidsopleidingen en vertegenwoordigers van de academie en het Drenthe College over het belang van onderwijs. Daarna stond een bezoek aan het Buurt Informatie Centrum aan de Dingspelstraat in de wijk Pittelo op het programma. Onder meer bewoners en een energiecoach vertelden over de wijkaanpak. Hierin staan nieuwe energiebronnen voor de verwarming van woningen centraal.
Bij MyOffice sprak ik met bewoners van de wijk Oosterboer over participatie in hun wijk en het duurzaam opknappen van hun buurt. Aansluitend vond er een gesprek plaats over ‘Goed leven met en voor jongeren in Meppel’ met Living Lab, onderdeel van de Regiocampus. Vervolgens ging het gesprek over geluk in Meppel en de ‘zachte’ waarden. De Stichting Merk Meppel vertelde over de citymarketing van Meppel.
We startten met een presentatie en rondleiding bij Koninklijke Visio de Brink in Vries, door bewoners en medewerkers van de zorginstelling. Vervolgens bezochten we natuurgebied de Zeijerwiek in Zeijen, waar vrijwilligers zorgdragen voor het onderhoud. Op het gemeentehuis verzorgden inwoners, die betrokken zijn bij duurzame initiatieven zoals buurtschap de Fledders en het Klimatorium, een presentatie.
Bij Abdij de Westerburcht in Westerbork werden onder meer de inloopvoorzieningen in Smilde, Beilen en Westerbork belicht. Naoberkracht Witteveen lichtte toe hoe zij zelf zorg en welzijn in hun dorp vormgeven, met eigen netwerken en gezamenlijke voorzieningen. In het dorpshuis Holthe, Lieving en Makkum kregen we een toelichting van vertegenwoordigers van het Dorpenoverleg Midden-Drenthe. We sloten af met een bezoek aan Dierenweide Stroomdal in Beilen.
In cadeauwinkel Het Ambacht kregen we een rondleiding. Dit is een centrum voor werken, leren en dagbesteding voor ruim 25 cliënten van Cosis. Daarna werden op locatie de plannen voor flexwoningen in Coevorden bekeken. Vervolgens bezochten we de Nieuwe Veste aan de Graaf van Heiden Reinesteinlaan. Hier werden onder meer de nieuwbouwplannen besproken en hoe meer meisjes en vrouwen voor bètawetenschap, techniek en ICT kunnen worden geworven.
Hier begonnen we met een bezoek aan het nieuwbouwproject in Oosterveld. Daarna fietsten we naar dagverblijf Groenzorg Norg. Rondom de zorgkwekerij en in de huiskamers krijgen mensen met een beperking een dagbesteding. Vervolgens bezochten we de opvang voor Oekraïners bij camping Molenduin en woonboerderij Zandvoort, waar alleenstaande minderjarige vreemdelingen zijn gehuisvest.
In Ekehaar spraken we met bewoners over de gevolgen van de gaswinning en de afhandeling van aardbevingsschade. Daarna stond een bezoek aan De Biester in Gieten op het programma, waar circa 75 asielzoekers worden opgevangen. Er volgde een rondleiding, gesprekken met verschillende bewoners en er werd uitgebreid gekookt.
In het Vervenershuisje in Valthermond vertelden vrijwilligers over het pand en de historie van de veenkoloniën. Daarna fietsten we naar Grand Café Het Perron in Valthe. Hier kwamen onder meer de ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente aan bod. Het bezoek eindigde bij De Parel in Exloo, waar onder meer Oekraïners worden opgevangen.
In Dorpscentrum ‘t Anker kregen we uitleg over de Dorpscoöperatie Hollandscheveld Verbindt. Een fietstocht voerde ons langs Woonzorgcentrum Beatrix en Schoonhoven. Daarna gingen we naar ontmoetingscentrum De Wenning in Pesse. Hier volgden twee presentaties over de veiligheidsaanpak in Hoogeveen en de organisatie van het GigaGfestival.
Ook in 2024 was ik veel op pad. Dit doe ik bij voorkeur op mijn driewielfiets, die in een aanhangwagentje meegaat. Naast de ambtsbezoeken en de uitreikingen van onderscheidingen gaat het om initiatieven van vrijwilligers, openingen en andere gesprekken. Ik mocht prijzen uitreiken, herdenkingen bijwonen en mensen bezoeken. Op deze pagina krijgt u een indruk.
De provincie Drenthe organiseerde dit jaar het Prinsjesdagontbijt voor bestuurders en Kamerleden uit Noord-Nederland
Wat doet de commissaris nog meer? Als commissaris van de Koning vervul ik ambtshalve een aantal taken die zich deels afspelen op het provinciehuis in Assen, en deels daarbuiten.
Om te beginnen ben ik voorzitter van Provinciale Staten (PS) en van Gedeputeerde Staten (GS). Dat betekent dat ik toezicht houd op het maken van beleid en het nemen van besluiten op het provinciehuis. Gebeurt dat allemaal volgens de democratische regels en in goede harmonie? In het college van GS onderhoud ik nauw contact met de vijf gedeputeerden, die het provinciale beleid bestuurlijk vormgeven. De medewerkers van de provincie zijn daarbij van groot belang.
De commissarissen van de Koning komen regelmatig bij elkaar in de kring van commissarissen. De belangrijke thema’s tijdens deze bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld de vluchtelingenproblematiek, ontwikkelingen rondom burgemeesters en burgemeestersbenoemingen, integriteit en weerbaar bestuur. Het is nuttig en prettig om met mijn elf ambtsgenoten van gedachten te wisselen over de wijze waarop wij in onze provincies deze onderwerpen bij de kop pakken.
Asielopvang was in 2024 opnieuw een zéér urgent thema. Als commissaris maak ik deel uit van zowel de Provinciale als de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie (LRT). Aan de LRT vertegenwoordig ik de collega-commissarissen van de Koning. Aan deze tafel schuiven de betrokken bewindspersonen, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aan.
De lijnen tussen de burgemeesters in Drenthe en de commissaris van de Koning zijn kort. Ik ben regelmatig gast bij de vergaderingen van de Drentse burgemeesterskring. Op de agenda staan actuele thema’s, waarvoor soms gastsprekers worden uitgenodigd.
De commissaris heeft een rol in de benoemingsprocedures van burgemeesters. Ik werk hierbij nauw samen met de gemeenteraad. Het gaat hierbij om de benoeming en herbenoeming van burgemeesters of het aanstellen van waarnemers. In 2024 waren er meerdere (her)benoemingen.
Vermeldenswaardig is dat voor alle vacatures veel animo was.
Regelmatig richten burgers of instanties zich tot mij met een verzoek om hulp of bemiddeling. Vaak gaat het om een conflict met een overheidsinstantie. Hoewel ik in veel gevallen zelf geen bevoegdheden heb om de kwestie op te lossen, probeer ik samen met mijn naaste medewerkers de verzoeken, met toepassing van hoor en wederhoor, zo goed mogelijk te behandelen en oplossingen aan te dragen.
De zorg is een belangrijk thema in onze provincie. Er zijn relatief veel oudere inwoners, een kwart van de inwoners is 65-plusser. Bovendien worden onze oudere inwoners steeds ouder. Dit fenomeen noemen we ‘dubbele vergrijzing’. Omdat we te maken hebben met grote afstanden tussen dorpen en steden, is de zorg niet overal meteen voorhanden. Daarom is het belangrijk dat de beschikbare zorg goed wordt georganiseerd.
De gezondheidstafel, die ik voor mag zitten, is een echt Drents initiatief. We zoeken én vinden praktische oplossingen voor alledaagse zaken. Preventie is een belangrijk thema. In Drenthe komen armoede, laaggeletterdheid en schulden vaker voor en daarmee ook roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Op basis van het Regionaal preventieakkoord worden deze zaken bestreden.
Als commissaris breng ik waar het kan de Drentse belangen zoveel mogelijk voor het voetlicht. Drenthe kan bijdragen aan landelijke opgaven. Hiervoor ga ik vaak in gesprek met inwoners van onze provincie, collega’s bij de Drentse gemeenten, bij andere provincies en bij bedrijven en bij onderwijsinstellingen.
Ook bezoek van bewindslieden en Kamerleden uit Den Haag aan onze provincie is belangrijk. Van het nieuwe kabinet-Schoof verwelkomden we onder andere staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen), staatssecretaris Jean Rummenie (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur), minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) en Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei).
Vanuit ministeries kwamen verscheidende medewerkers naar Drenthe.
Deze gelegenheden benut ik altijd om te wijzen op wat wij in Drenthe belangrijk vinden en waar wij de medewerking van het Rijk bij nodig hebben, zoals de verbetering en de aanleg van spoorverbindingen, nieuwe Rijksbanen of steun bij het bouwen van (betaalbare) woningen in onze provincie. Wij hebben namelijk veel te bieden! Voor deze doelen ben ik ook vaak in Den Haag en Brussel, om daar de relevante mensen te spreken en te informeren.
In mei organiseerden we samen met Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en andere noordelijke partners ‘Noord in Nieuwspoort’. Dit is hét evenement waar Noord-Nederland zich presenteert aan Den Haag. De bijeenkomst stond in het teken van een sterke regio als basis voor een sterk Nederland. Tijdens een paneldiscussie werd het Elke Regio Telt-rapport op drie verschillende invalshoeken benaderd: regionale economie, planologie en cultuur. Noord in Nieuwspoort is afgesloten met de aanbieding van een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) Noord-Nederland over Elke Regio Telt. Het evenement is bezocht voor circa 150 mensen, waaronder verschillende Kamerleden.
Op donderdag 6 juni 2024 vonden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Noord-Nederland en Europa zijn sterk met elkaar verbonden. Samen met onze Europese partners werken we aan het oplossen ven belangrijke maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, circulaire economie, gezondheid en digitalisering. Op 24 mei gingen in Emmen (kandidaat)-Europarlementariers op uitnodiging van SNN, de Universiteit van het Noorden én VNO-NCW met elkaar in debat. Ze vertelden hoe zij onze regio tussen 2024 en 2029 willen vertegenwoordigen en hoe hun partij kijkt naar de belangrijkste uitdagingen en kansen die Europa biedt.
In 2024 is er een nieuw kabinet aangetreden. We hebben een felicitatiebrief gestuurd, met daarin wat Drenthe kan bijdragen aan de aanpak van opgaven voor het hele land. Op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werkgelegenheid, landbouw, landschapsbeheer en de energietransitie kunnen we veel betekenen voor de ambities van het kabinet. Drenthe biedt en geeft ruimte voor landelijke opgaven, mits de randvoorwaarden op orde zijn. Dat is nu nog niet het geval. Goede bereikbaarheid is noodzakelijk om Drenthe aantrekkelijk te houden voor wonen, werken en ondernemen. De Lelylijn en Nedersaksenlijn kunnen de bereikbaarheid van Drenthe en Noord-Nederland en ons vestigingsklimaat verbeteren. De problemen op het spoor bij Meppel (de ‘flessenhals’) moeten worden opgelost. We hebben daarvoor steun nodig van het Rijk.
Op de derde dinsdag in september woonde ik in Den Haag het voorlezen van de troonrede bij. Hierin kondigt de Koning de kabinetsplannen voor het komende jaar aan. De minister van Financiën maakt de Rijksbegroting bekend. Op deze mooie dag was ik ook bij het Prinsjesdagontbijt, de Prinsjesdagviering en na de Troonrede bij het Prinsjesdagconcert. De provincie Drenthe was dit jaar aan de beurt om het Prinsjesdagontbijt voor Noord-Nederland te organiseren. Deze dag leent zich uitstekend voor het onderhouden van de contacten in het Haagse en daarbuiten. Er was een flinke delegatie aanwezig, bestaande uit leden van de Eerste en Tweede Kamer, commissarissen, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders uit de drie noordelijke provincies.
Ook buiten Nederland steken wij ons licht op en brengen we waar mogelijk onze belangen voor het voetlicht. Een voorbeeld is het EU-introductieprogramma van het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) in Brussel. Hier staat in wat onze boodschap is op een aantal terreinen. We spreken daar veel mensen, zoals ambtenaren van Europese ministeries, Europarlementariërs, samenwerkingspartners en soms Eurocommissarissen.
Ook brengen ambassadeurs regelmatig een bezoek aan onze provincie. Zo mochten we onder andere ambassadeur Shefali Razdan Duggal van de Verenigde Staten in Drenthe verwelkomen.
Uiteraard onderhouden we nauwe contacten met ons buurland Duitsland. Ook in 2024 vonden in beide landen ontmoetingen plaats met regionale en nationale bestuurders. Bijvoorbeeld tijdens een tweedaagse reis, waarbij de samenwerking tussen Noordoost-Nederland en Nedersaksen centraal stond.
Uitbreiding van het internationale treinverkeer was onder andere een aandachtspunt.
Uit hoofde van mijn functie als commissaris heb ik een aantal nevenfuncties.
Ik draag de cultuur en de natuur in onze provincie een warm hart toe. Ik bezoek graag exposities, houd van theater, zang en dans en ik vind niets fijner dan door de Drentse natuur te fietsen. Wat een geluk is het daarom dat ik uit hoofde van mijn functie voorzitter ben van het Cultuurfonds Drenthe.
De Drentse Anjer Prijs werd uitgereikt aan Stichting Koorschool Viva la musica en de Groene Anjer Prijs werd uitgereikt aan Natuurvereniging Zuidwolde.
Het fonds zet met prijzen de culturele organisatoren en de mensen die zich inzetten voor de natuur die in Drenthe actief zijn extra in het zonnetje. Veel stichtingen, verenigingen en particulieren zetten zich immers ieder jaar – vaak vrijwillig – in voor de cultuur en natuur in Drenthe. Daarbij is samenwerking van groot belang. Zo ontstaan bijzondere projecten die van betekenis zijn voor de cultuur en natuur en de inwoners van Drenthe.
In 2024 is in totaal aan 173 projecten een totaalbedrag van € 592.358,- aan natuur- en cultuurprojecten toegekend. In 2024 is voor de vierde keer De Groene Anjer Prijs en voor de zevende keer de Drentse Anjer Prijs van het Cultuurfonds Drenthe uitgereikt.
De Drentse Anjer van 2024 is op 29 november 2024 uitgereikt aan Stichting Koorschool Viva la Musica. Dit is een zang- en kooropleiding voor kinderen en jeugd van 4 tot en met 24 jaar. Zij heeft in Drenthe kinder- en jeugdkoren in Zuidwolde en Meppel en daarnaast in Zwolle.
De Groene Anjerprijs is in het leven geroepen voor organisaties die in Drenthe actief zijn op het gebied van natuur, landschap en biodiversiteit. De jury kende de Groene Anjer toe aan Natuurvereniging Zuidwolde. Al vijftig jaar zet de vereniging zich in voor het landschap rond Zuidwolde.
In 2024 ontvingen122 Drentse inwoners een Koninklijke onderscheiding. De commissaris heeft een formele adviserende rol, als burgemeesters verzoeken indienen. Het initiatief hiervoor komt uit de Drentse samenleving. Van de 122 onderscheidingen werden er 91 uitgereikt tijdens de jaarlijkse lintjesregen.
Muziekvereniging Harmonie Gasselte bestaat honderd jaar en ontvangt de Koninklijke Erepenning
In 2024 werden 113 inwoners lid in de Orde van Oranje-Nassau, 8 inwoners Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en 1 inwoner werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
De Koninklijke Erepenning symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger. Deze penning is uitgereikt aan:
Het Predicaat Hofleverancier is bestemd voor kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio. Zo’n bedrijf moet een onberispelijke reputatie hebben en minimaal honderd jaar bestaan. BV Bouwmaatschappij Hendriks uit Assen (100 jaar) en Groothandelscentrum Feyen BV uit Coevorden (125 jaar) vielen dit jaar deze eer te beurt.
Naast deze officiële predicaten en erepenningen zijn er in onze provincie ieder jaar mensen die een platina huwelijk vieren en mensen die de leeftijd van 100 jaar of ouder mogen bereiken. Ik stuur deze Drenten een felicitatie.
Een aantal keer per jaar deel ik mijn belevenissen in een column in Drenthe Dichtbij, de informatiepagina van de provincie Drenthe in de huis-aan-huisbladen. Daarnaast sta ik regelmatig de regionale en landelijke pers te woord.
Een thuis voor iedereen
‘Kleine muis zoekt een huis’. Zo heet het boekje dat ik tijdens de Nationale Voorleesdagen voorlas aan kinderen van Taalschool Atalanta in Eelde. Het gaat over een muisje dat op zoek is naar een dak boven het hoofd, maar een aantal keren nul op het rekest krijgt. De kinderen – onder meer uit Syrië, Afghanistan, Eritrea en Oekraïne - luisterden aandachtig. Op de Taalschool leren ze de Nederlandse taal en krijgen ze rekenen, gym en muziek. Als blijkt dat een leerling het basisniveau heeft gehaald, stroomt die door naar ons basisonderwijs.
Zo helpen we mensen die net in Nederland zijn op weg. De warme ontvangst kenmerkt de Drentse aanpak. De gemeenten in Drenthe leveren samen ruimschoots hun bijdrage aan de opvang van asielzoekers. Helaas is dat nog niet overal in Nederland het geval. Op de dag dat ik in Eelde voorlas, is de Spreidingswet in werking getreden. Het uitgangspunt van deze wet is dat asielzoekers over álle gemeenten in Nederland worden verdeeld. Zo ontstaat een robuuster en eerlijker stelsel voor opvang.
Dit is goed nieuws voor de vluchtelingen en de inwoners van Ter Apel en omgeving. Namens de commissarissen van de Koning zit ik aan de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie. Hier werken Rijk, provincies en gemeenten samen op het gebied van opvang van vluchtelingen voor oorlog en geweld en huisvesting van statushouders.
Tijdens de behandeling van de Spreidingswet in de Eerste Kamer zat ik op de publieke tribune om onze boodschap kracht bij te zetten. Met de gemeenten en provincies boden we een petitie aan, omdat deze wet het probleem kan helpen oplossen. Onze inzet werd beloond: de Eerste Kamer nam de wet aan, mede dankzij de niet aflatende inzet van staatssecretaris Eric van der Burg.
Nu de wet een feit is, gaan we als commissarissen om tafel met alle gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de verdeling te bespreken. Dit doen we in de provincies al langer, maar doordat de spreidingswet nu is aangenomen weten alle gemeenten hoeveel plekken ze moeten leveren.
We kunnen best iets vinden van de instroom van vluchtelingen, maar daarvoor moeten (internationale) afspraken worden gewijzigd. En inderdaad: er zijn te weinig woningen in ons land, dus we moeten bijbouwen. Maar mensen die huis en haard hebben moeten verlaten en hier nu zijn, moet je een veilige plek geven. En dan moet je samenwerken met elkaar. Als álle gemeenten meedoen, is het namelijk echt veel eenvoudiger. Uiteindelijk hebben we allemaal een thuis nodig en gelukkig vindt Kleine Muis ook onderdak aan het einde van het boek.
Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning
Het jaar 2025 belooft een interessant jaar te worden. Weliswaar zijn er geen verkiezingen gepland, maar nationaal en internationaal zijn er meer dan voldoende uitdagingen. Zo hoop ik dat het kabinet meer voortvarendheid aan de dag gaat leggen, aangezien de grote uitdagingen die ons land kent die nodig hebben. Voor Drenthe wachten we bijvoorbeeld op duidelijkheid over de aanpak van het landelijk gebied, de komst van spoorlijnen en meer daden rondom Elke Regio Telt. Onze uitgestoken hand, om samen opgaven op te pakken, blijft uitgestoken. Onze kracht in Drenthe is dat wij het samen doen, op basis van ‘naoberschap’. Dat geldt voor onze inwoners, ondernemers, boeren en bestuurders. Daarom gaan we graag samen aan de slag om nationale vraagstukken aan te pakken.
Zeker is dat we in 2025 tachtig jaar vrijheid gaan herdenken én vieren. De inzet voor vrijheid, gelijkheid en democratie moet worden voortgezet. In Drenthe vindt een uitgebreid programma plaats langs de bevrijdingsroute. We zijn dit programma met de onthulling van het kunstwerk over Artikel 1 van onze Grondwet in de Statenzaal gestart.
Het kunstwerk herinnert ons eraan dat we in Nederland iedereen gelijk behandelen, ongeacht afkomst, geloof, geaardheid of overtuiging. En het is een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over wat vrijheid en gelijkheid voor ons betekenen. Laten we ons daarom blijven inzetten voor een samenleving waarin iedereen meetelt!